Nicole
Ierland Specialist
5.000 jaar oud bier
Ierland Specialist
Het bekende Ierse bier Guinness is al meer dan 5.000 jaar oud. De magische combinatie van regen, een krachtige Middellandse zee wind en een vruchtbare grond zorgde voor een klimaat dat gerst kon produceren van een uitstekende kwaliteit.
Volgens de historici werd er in de bronstijd al Iers bier gebrouwen, later domineerden de Ierse kloosters eeuwenlang de productie en levering van bier. In Kilkenny staat nog steeds een ruïne van een abdij op het terrein van de Smithwick Brouwerij. Monniken waren kruidkundigen die het bier aromatiseerde met verschillende kruiden die zorgde voor de roodachtige kleur van het bier.
In de 18e eeuw werd het bier maken gecommercialiseerd. In 1756 kocht de zoon van Richard Guinness, Arthur Guinness, een kleine brouwerij in Leixlip, in County Kildare.
Arthur nam slechts drie jaar later een huurovereenkomst over van 9.000 jaar oud van een brouwerij in de Wicklow Mountains en gebruikte het heldere water van de rivieren Doddler en Poddle om zijn bier te brouwen. De Wicklow Mountains bevinden zich ten zuiden van Dublin. In 1799 stopte Guinness met het maken van andere bieren en focuste zich alleen op het produceren van porter. Het bier is bijna zwart en wordt gekenmerkt door de smaken van geroosterd mout en rauwe gerst. De smaak van Guinness wordt gekenmerkt door een moutige smaak met een droppige achtergrond.
Guinness verkreeg wereldwijde bekendheid door de kleinzoon van Arthur, Benjamin Lee Guinness. In 1883 was Guinness al de grootste brouwerij ter wereld. Arthur Guinness was op het gebied van personeelsbeleid ook revolutionair. Hij betaalde zijn werknemers 20% meer dan het standaard inkomen, hij betaalde vrije dagen uit en gaf een weduwepensioen. Guinness was de eerste die zo goed voor zijn personeel zorgde, het personeelsbeleid van Guinness was uniek voor die tijd. Guinness is ook de oorspronkelijke uitgeverij van het Guinness Book of Records.
Er zijn veel Ieren die geloven dat Guinness een helende werking heeft en gezonder is dan andere bieren. In de jaren 20 van de vorige eeuw werd dit zelfs ingezet als een marketingstrategie. De reclameslogan was “Guinness is Good for You”. Men zou zich beter voelen na het drinken van een glas Guinness. Het drinken van een glas Guinness kan inderdaad een positieve werking hebben op het lichaam. De antioxidanten in het bier kunnen bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dit geldt echter niet alleen voor Guinness, maar ook voor andere bieren.
Tegenwoordig hanteert Guinness hetzelfde productieproces als vroeger en dezelfde ingrediënten, water, barley, gist en hop, worden gebruikt. Het water komt nog steeds uit de Wicklow Mountains. Voor de stevige schuimlaag van een goed glas Guinness hanteert men een aparte schenktechniek. Het bier moet langzaam ingeschonken worden en in twee keer uitgeschonken. Alleen zo ontstaat de dunne en stevige Guinness schuimlaag. Schrik dus niet wanneer je in de pub een driekwart gevuld glas krijgt met Guinness. De barman wacht express een paar minuten zodat het bier kan bezinken. Wacht ook nog even met drinken wanneer het glas tot de rand gevuld is. Het bier moet namelijk weer bezinken. Je neemt pas een slok van dit overheerlijke zwarte goud wanneer je een duidelijke scheiding ziet tussen de witte schuimlaag en het zwarte bier.
Tegenwoordig kan je in Dublin een bezoek brengen aan het Guinness Storehouse. Je leert hier onder andere waar Guinness zijn zwarte kleur aan te danken heeft en je kan het 9.000 jaar oude huurcontract van Arthur Guinness bezichtigen.
Heb je na het lezen van deze blog zin om een perfect glas Guinness te drinken in een Ierse pub in Ierland? Bespreek jouw persoonlijke wensen met onze reisspecialisten in een adviesgesprek.
De beste reistijd om naar Ierland te gaan? Wij zeggen: elk seizoen heeft zijn eigen charme!
Deze maand is de gezelligste maand van het jaar, en daar weten de Ieren alles van!
Hoe je jouw ideale vakantie naar Ierland kiest.
Ontdek de indrukwekkende herfstkleuren van Ierland.
Wat gebeurt er met mijn reis naar Noord-Ierland?
Benieuwd naar de verschillende huurauto’s?