Nicole
Ierland Specialist
Hét nieuwe tijdperk voor whiskey is aangebroken!
Ierland Specialist
Ierse whiskey was ooit de populairste sterke drank ter wereld, met name gedurende de 19e eeuw. Dublin stond in die tijd bekend als de whiskeyhoofdstad van de wereld. Helaas maakte een lange periode van tegenslagen een enorme impact op de Ierse whiskeyindustrie. Na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en de Burgeroorlog belemmerde een handelsembargo het exporteren naar landen van Groot-Brittannië. In de jaren 20 speelde de Drooglegging van de Verenigde Staten en niet lang daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit.
In 1890 waren ruim 30 distilleerderijen werkzaam, maar binnen een paar decennia waren bijna alle distilleerderijen verdwenen. In de jaren 60 waren slechts een handvol distilleerderijen werkzaam die samen verenigden tot de Irish Distillers Group. Dit heeft de Ierse whiskey industrie gered.
Tegenwoordig is de Ierse whiskey de snelst groeiende sterke drank categorie ter wereld! Terwijl slechts 4 gecertificeerde distilleerderijen werkzaam waren in 2013, stond binnen 7 jaar de teller op 31 distilleerderijen. Door de alsmaar groeiende populariteit van deze sterke drank is het nieuwe tijdperk aangebroken. Hét ideale moment om meer te leren over Ierse whiskey!
Wanneer je wel eens whiskey drinkt ben je vast wel het de verschillende soorten spelling tegengekomen. Maar wat is het verschil tussen deze sterke dranken? Het verschil in de spelling verraadt waar de whiskey vandaan komt. Zie je het woord “whiskey”? Dan weet je dat het gaat om Ierse whiskey. Bij het woord “whisky” gaat het om de Schotse variant.
Niet alleen de spelling bepaalt het verschil tussen een whiskey en whisky. Er zit wel degelijk een verschil tussen waarop de Ieren hun whiskey maken in vergelijking met de rest van de wereld.
Om te kwalificeren als Ierse whiskey moet de sterke drank volgens de wet minimaal 3 jaar rijpen op Iers grondgebied in een vat. Een traditionele Ierse whiskey heeft geen rook of turfsmaak omdat de Ieren hun mout niet drogen boven turfvuur. Daarbij duurt het distilleerproces langer dan gemiddeld. In Ierland wordt de gemiddelde whiskey 3 keer gedistilleerd terwijl de Schotten niet meer dan 2 keer distilleren.
De reden waarom de Ieren hun whiskey 3 keer distilleren heeft te maken met hun recept. In de 18e eeuw begon de Ierse overheid met het heffen van belasting op mout, terwijl de gerstkorrels zelf niet belast werden. Om belasting te omzeilen ontwikkelde de Ieren een unieke manier van destilleren. Omdat de suikers in ongemoute gerst moeilijk om te zetten zijn in alcohol, duurt het proces langer dan normaal. Wordt er geen gebruik gemaakt van de hele gerstkorrels? Dan is het distilleerproces ook maar 2 keer in plaats van 3 keer.
Single Malt Irish
De gemiddelde Ierse whiskey is gemaakt van een mix van gemoute gerst en gerstkorrels maar deze whiskeysoort is een uitzondering. Bij Single Malt Irish wordt alleen mout gebruikt en deze wordt slechts 2 keer gedistilleerd. Deze whiskey is afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd met whiskeys uit andere distilleerderijen. Hierbij geldt wel de Ierse norm van 3 jaar rijpen. Door het gebruik van 100% mout is de smaak wat ruiger dan andere whiskeysoorten.
Aanraders:
Single Grain Irish
Net als bij single malt, is single grain afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd met whiskeys uit andere disitlleerderijen. Single grain whiskey bestaat uit een combinatie van gemoute gerst en een ander gemoute of ongemoute graansoort. De meest voorkomende graansoorten die gebruikt worden in single grain wiskey zijn tarwe, rogge of mais.
Aanraders:
Irish Blend
De betekenis van Irish blend kun je eigenlijk al afleiden uit de naam. Deze whiskeysoort is een samenstelling van verschillende whiskeysoorten die uit meerdere distileerderijen kunnen komen. Een blended whiskey wordt gemixt op basis van smaak tonen die elkaar complimenteren.
Aandraders:
Single pot still Irish
Deze whiskeysoort wordt gemaakt van een mix van gemoute en ongemoute gerst, wat op het eerste gezicht redelijk lijkt op single grain whiskey. Wat single pot still Irish whiskey anders maakt is dat het gehele distillatieproces inéén pot plaatsvindt. Deze whiskey is afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd met whiskeys uit andere distilleerderijen.
Aanraders:
Heb jij spontaan zin in het proberen van deze geweldige whiskey’s? Bezoek de de Jameson Distillery tijdens een van onze fly drives. Onze reisspecialisten helpen je graag verder.
De beste reistijd om naar Ierland te gaan? Wij zeggen: elk seizoen heeft zijn eigen charme!
Deze maand is de gezelligste maand van het jaar, en daar weten de Ieren alles van!
Hoe je jouw ideale vakantie naar Ierland kiest.
Ontdek de indrukwekkende herfstkleuren van Ierland.
Wat gebeurt er met mijn reis naar Noord-Ierland?
Benieuwd naar de verschillende huurauto’s?