Nicole
Ierland Specialist
Dit is wat je moeten weten voor je bezoek aan Ierland
Ierland Specialist
Het eiland Ierland is ca. 486 km lang en 275 km breed wat neerkomt op ongeveer 84.500 km². Ierland heeft 32 ‘counties’ (graafschappen). 26 counties bevinden zich in de Republiek Ierland en de overige 6 in Noord-Ierland. De Republiek Ierland is een parlementaire democratie met een president als staatshoofd. Noord-Ierland heeft een eigen regionale regering, maar is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Er wonen ongeveer 6 miljoen mensen op het eiland, waarvan 4,3 miljoen in de Republiek Ierland en 1,7 miljoen in Noord-Ierland.
De Ierse cultuur is duizenden jaren oud en de Ierse bevolking koestert hun tradities. Ze hebben er talloze, zoals het eten van colcannon (een stamppot van groene kool en aardappelen) tijdens Halloween en iets groens dragen op St. Patrick’s Day. Maar Ierland is vooral wijd en zijd vermaard om de Ierse muziek en de Ierse dansen. De traditionele muziek klinkt overal, van pubs in de stadscentra tot festivals op het platteland. De bodhrán, een traditionele handtrommel, is naast de viool en de ‘tin whistle’ een van de populairste instrumenten van de Ierse muziek. Dansen is voor Ieren een uiterst serieuze zaak en er worden overal wedstrijden gehouden. zelf proberen? Ga dan naar een céili, waar iedereen kan meedansen. Het Ierse woord “Craic” staat voor plezier, entertainment en heerlijke gesprekken!
In de Ierse historie wemelt het van de mythen en legenden, van romantische verhalen over ridders en oude heiligen tot sprookjes over elfen, en de Keltische mythen vormen de ware kern van de Ierse cultuur. De bekendste verhalen gaan over de Kinderen van Lir, die door hun stiefmoeder in zwanen werden veranderd, de grote krijgsman Cú Chulainn en een van de grootste Keltische helden, Finn McCool, die als jongen wijs werd door te proeven van de zalm der kennis en later reuzen overwon.
De pub vormt in Ierland het middelpunt van het culturele, sociale en muzikale leven. In een Ierse pub drink je niet alleen, je kunt er ook filosoferen over het bestaan, de wereldpolitiek doornemen, naar een dichter luisteren, de maat tikken bij de traditionele muziek, genieten van een kom mosselen of rustig in het knappende haardvuur staren met een grote “pint” Guinness bier. Praat aan de bar met mensen uit de streek, of nestel u in een van de oude “snugs”, kleine privé-ruimtes die oorspronkelijk alleen voor de dames waren bedoeld. Sláinte! (wat de Ieren zeggen als ze proostten)
Rond 1850 daalde het inwoneraantal sterk door o.a. de hongersnood van 1846 en doordat velen naar de Verenigde Staten emigreerden. Het aantal Ieren daalde van 6,5 miljoen tot 2,8 miljoen in 1961. Ierland is sinds 1973 lid is van de Europese Unie. Hierdoor nam de welvaart flink toe en kwamen er de laatste jaren tienduizenden immigranten naar Ierland, vooral Ieren die weer naar hun vaderland wilden terugkeren. Op dit moment bestaat de Ierse bevolking uit ca. 4,5 miljoen inwoners. Het aantal inwoners van Noord-Ierland is ca. 1,7 miljoen. De hoofdstad van Ierland is Dublin, van Noord-Ierland is dit Belfast. Het overgrote deel ( 87%) van de Ierse bevolking is katholiek. Het overige deel heeft een ander of geen geloof.
De geschiedenis van Ierland is veelzijdig. Door de eeuwen heen is het een bolwerk van het christendom in Europa geweest, waardoor er vele abdijen, kerken en kathedralen gebouwd werden. Ondanks invallen door de Vikingen, Normandiërs en aanhangers van Cromwell is er nog volop erfgoed te vinden. Nergens West-Europa is de geschiedenis nog zo tastbaar aanwezig als op het Ierse eiland.
Het land is bezaaid met ruïnes en gedenktekens. De eeuwenlange strijd tussen de Keltische inwoners en de bevolkingsgroepen die van elders het land binnenkwamen, heeft diepe sporen nagelaten. De Engelse invasies die in de 12e eeuw begonnen, waren het begin van een zeven eeuwen durende strijd tussen Engeland en Ierland, gekenmerkt door felle opstanden en harde onderwerpingen. Op Paasmaandag 1916 vond de mislukte Paasopstand plaats, welke het begin was van een jarenlange guerrilla oorlog. In 1921 resulteerde dit in onafhankelijkheid van Groot-Brittannië voor 26 zuidelijke provincies; zes noordelijke (Ulster) provincies bleven deel van het Verenigd Koninkrijk. De Republiek Ierland werd in 1949 uitgeroepen. Daarmee werden ook formeel de laatste banden met Groot-Brittannië verbroken. In 1973 trad Ierland toe tot de EU.
Met een oppervlakte van 84.288 km² is Ierland bijna twee keer zo groot als Nederland. Ierland heeft adembenemende landschappen vol contrasten die je nergens anders aantreft. Volop begroeide berghellingen en prachtig verzorgde tuinen, ruige en ongerepte landschappen en verlaten valleien. Maar ook steile bergen, een ruwe kustlijn met steile rotswanden, schone witte zandstranden en vele glinsterende meren, die voor indrukwekkende vergezichten zorgen. Het binnenland van Ierland bestaat uit weidegrond, veel visrijke rivieren en meren, veenmoerassen en glooiende heuvels. Langs de kust loopt op veel plaatsen het laaggebergte steil in zee af.
Hemelsbreed ligt Ierland ongeveer 750 kilometer van Nederland. De reistijd van Nederland naar Ierland per vliegtuig, vanaf Amsterdam naar Cork of Dublin, bedraagt dan ook maar 1 uur en 15 minuten. Bij aankomst op de luchthaven van Ierland huur je een auto, en je bent direct klaar om Ierland te kunnen ontdekken!
Ga je met de eigen auto naar Ierland dan is de reistijd een stuk langer. Je zult namelijk zowel de Noordzee als de Ierse zee moeten oversteken. Wij adviseren je de comfortabele ‘landbridge route’ met Stena Line. Dit zijn 2 overtochten waarvan 1 inclusief overnachting aan boord. In totaal ben je dan ongeveer 20 uur onderweg. Een andere optie is de route vanuit Cherbourg in Noord-Frankrijk, rechtstreeks naar Ierland.
Kijk op onze vliegen naar Ierland of boot naar Ierland pagina’s voor meer informatie over de vervoersmogelijkheden.
NB. In Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland.
Het klimaat in Ierland leent zich uitstekend voor een vakantie. Dankzij de warme golfstroom heeft Ierland een uiterst mild en gelijkmatig zeeklimaat. De meest kenmerkende eigenschap van het weer is de veranderlijkheid. Perioden van bewolking en regen worden regelmatig afgewisseld met lange periodes van zonneschijn. Het voordeel daarvan is dat, wanneer het regent, het ook zomaar ineens weer op kan klaren met schitterende regenbogen. Als je tijdens je vakantie wilt genieten van de prachtige, steden en dorpen dan kun je vrijwel het hele jaar in Ierland terecht. Het weer kent maar weinig extremen en elk weertype laat een mooie kant van het land zien. Maar de beste reistijd Ierland is van april t/m oktober.
Voor een reis naar Republiek Ierland heb je een paspoort of een identiteitskaart nodig, geldig tot na je verblijf. Deze informatie geldt voor houders van een Nederlands paspoort. Voor Noord-Ierland dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort die geldig is tot na je verblijf.
Vanaf 2 april 2025 dien je vooraf een digitaal visum (ETA = Electronic Travel Authorisation) voor het Verenigd Koninkrijk (dus ook Noord-Ierland) aan te vragen. Deze aanvraag duurt ca. 3 dagen en is 2 jaar geldig (met hetzelfde paspoort). Aanvragen via How to apply – Apply for an ETA to come to the UK – GOV.UK (homeoffice.gov.uk). In verband met extra controles bestaat de kans dat je meer tijd kwijt bent voor en na je vlucht of ferry-overtocht. De ETA kost 10 pond.
In Ierland heb je een verloopstekker met drie dikke pinnen nodig. Het voltage is 230 Volt. In enkele accommodaties hebben ze ook de gebruikelijke “Nederlandse” stopcontacten.
In Ierland spreekt men Engels. In een aantal streken spreekt een minderheid nog de Ierse variant van het Gaelic.
Het wettige betaalmiddel in de Ierse republiek is de Euro. In alle grotere plaatsen zijn pinautomaten aanwezig. Met de bekende creditcards en pinpassen kun je in veel winkels betalen, maar we raden altijd aan om ook wat cash mee te nemen. In Noord Ierland betaal je met de Britse Pond, de Pound Sterling.
Vakantie Ierland tips nodig? Wij zetten ze allemaal voor je op een rij!
Eten en drinken nemen binnen de Ierse cultuur belangrijke plaatsen in. De Ierse keuken is puur. Door de traditionele gerechten met verse, biologische – en veelal lokale ingrediënten is Ierland een paradijs voor liefhebbers van eten en drinken.
De vis, met name de verse zalm en forel zijn verrukkelijk. Daarnaast wordt er veel lams-en rundvlees gegeten. De aardappel, lange tijd het volksvoedsel, speelt een grote rol in het eten. De Ieren kennen wel 50 manieren om een aardappel klaar te maken. Het Ierse ontbijt is uitgebreid en gedeeltelijk warm, met o.a. vruchtensap, toast, ‘bacon and eggs’ en ‘cereals’. Voor een prijsindicatie, lees onze blog.
Culinaire reis Ierland
Wil je Ierland op culinair gebied echt ontdekken? Reis dan naar het vissersplaatsje Kinsale, dat vanwege de vele uitstekende (vis)restaurants is uitgeroepen tot dé culinaire hoofdstad van Ierland. Boek één van onze Ierland vakanties om dit culinaire vissersplaatsje te bezoeken.
Evenals in Groot-Brittannië wordt er in Ierland links gereden en verkeer op een rotonde heeft er altijd voorrang. Op een T-kruising heeft het rechtdoor rijdend verkeer voorrang. Bij andere kruispunten heeft het verkeer op hoofdwegen voorrang: dit wordt door middel van een witte onderbroken dubbele streep aangegeven. (het bord: “yield right of the way”) Op een kruispunt van gelijkwaardige wegen heeft het verkeer van rechts voorrang.
Ierland heeft geen uitgebreid snelwegennet en je zult veel gebruik maken van regionale tweebaanswegen en smalle landweggetjes. De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km. per uur, buiten de bebouwde kom op nationale wegen 100 km en regionale wegen 80 km. per uur.
Ierland is geen land waar je op één dag lange afstanden kunt afleggen, maar wel een land waar je op een ontspannen manier in korte tijd veel kunt zien van een enorm afwisselend landschap. Op de kleine landweggetjes moet u uitkijken voor plotseling opdoemende landbouwvoertuigen, die vaak een grillige rijstijl hebben en het bijvoorbeeld niet nodig vinden om hun richtingaanwijzers te gebruiken. Ook kan een kudde koeien of schapen voor het nodige oponthoud zorgen. Bij aanrijding van een dier is de mens altijd aansprakelijk.
Wij raden je aan om vooraf via Google Maps of een andere navigatieapp de wegenkaarten in Ierland te downloaden, waarop ook de kleinere wegen goed staan aangegeven. Wanneer je het fijn vind om in een automaat huurauto te rijden is dit geen probleem, in samenwerking met onze partner Hertz bieden wij diverse typen aan.
Het invoeren van huisdieren in Ierland wordt streng gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ziektes zoals rabiës het eiland niet bereiken. Je huisdieren meenemen op vakantie is leuk – ze zijn per slot van rekening deel van het gezin. Echter hebben wij door de strenge regelgeving helaas moeten besluiten geen reizen met huisdieren aan te bieden.
Uiteraard is het leuk om souvenirs mee te nemen voor het thuisfront. De bekendste souvenirs uit Ierland zijn handgemaakte producten, zoals het handgeweven Donegal tweed, de ruwe Aran-truien, heerlijk zachte schapenvachten, fijn linnen, kristalwerk uit Galway of Waterford en porselein uit Belleek. Ook vind je er vele gouden en zilveren sieraden en prachtige gevlochten manden. En natuurlijk een overdaad aan Keltische symboliek en shamrocks (het bekende klavertje vier). Of kies je liever voor drank en neem je een goede fles Jameson of Bushmills whiskey van de oudste distilleerderij ter wereld mee naar huis?
Zolang je niet meer dan bepaalde hoeveelheden meeneemt, dan gaat de douane er vanuit dat wat u meeneemt voor eigen gebruik is. Wanneer je meer meeneemt naar Nederland dan de toegestane maximale hoeveelheid, dan moet je kunnen aantonen dat de goederen voor eigen gebruik zijn bestemd. Kun je dit niet aantonen dan moet je bij de douane een dagaangifte doen en accijns betalen.
De beste reistijd om naar Ierland te gaan? Wij zeggen: elk seizoen heeft zijn eigen charme!
Deze maand is de gezelligste maand van het jaar, en daar weten de Ieren alles van!
Hoe je jouw ideale vakantie naar Ierland kiest.
Ontdek de indrukwekkende herfstkleuren van Ierland.
Wat gebeurt er met mijn reis naar Noord-Ierland?
Benieuwd naar de verschillende huurauto’s?